Program PANEL

02.06.2009 00:21

 

PRAHA - Vláda na svém jednání 28.4. 2009 schválila úpravu programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Nově tak budou mít možnost získat státní podporu i nepanelové domy. Míra podpory v podobě dotací na úroky bude také nově odstupňována do tří skupin podle energetických úspor, které budou při opravě dosaženy. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán.

Změna je jedním z protikrizových opatření vlády. "Očekáváme, že (SFRB) pomůže k udržení zaměstnanosti vysoce kvalifikovaných stavebních prací v době poklesu stavebních zakázek," uvedl bývalý ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Dotace státu se v konečném důsledku podílí na krytí nákladů částkou v rozsahu 15 až 25 procent.

Smyslem změn je především podpora co nejrozsáhlejších oprav a zateplení. Zahrnuje například opatření podporující obměnu třetiny výtahů v Česku, které je nutné do pěti let vyměnit, aby byly v souladu s předpisy EU. Letošní rozpočet programu Panel vláda v únoru zvýšila o 600 milionů korun na celkových 4,1 miliardy korun.

Podpora z programu fondu bydlení se však nebude týkat rodinných, ale pouze bytových domů, uvedl již dříve ředitel SFRB Jan Wagner. Podpora zateplení a oprav bytových domů má totiž podle něj větší vliv na udržení cen nemovitostí.

SFRB doposud pomohl opravit asi čtvrt milionu bytů. Ambicí programu je během pěti let opravit dalších 600.000 bytů a tím i snížit emise oxidu uhličitého na úrovni produkce dvou hnědouhelných tepelných elektráren, uvedl Hynek.

Dotaci na zateplování či výměnu kotle poskytuje nově v rámci programu Zelená úsporám také ministerstvo životního prostředí. Týkat by se mohla až 250.000 domácností. Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v příštích třech letech dalších 15 miliard korun. Peníze na letošní program si Česko opatřilo prodejem volných emisních povolenek Japonsku.

(zdroj: ČTK)